Vizita de studiu de la Nancy (Franta) – adevarata aventura pe taramul educatiei


Saptamana Altfel nu a fost diferita numai pentru elevi, ci, iata, si pentru cadrele didactice! Dornica sa fiu tot timpul la curent cu peisajul educational european, am “aplicat” pentru o vizita de studiu, probabil chiar in ultima serie cuprinsa in programul Comenius, care s-a incheiat, lasand loc noului Erasmus +. Am avut sansa de a obtine un punctaj suficient de mare pentru a fi acceptata in grupul care derula cea mai interesanta dintre temele propuse, anume Pratiques innovantes au service des compétences interculturelles et langagières,  intr-un oras incantator, Nancy, situat aproape de granita dintre Franta si Germania, in regiunea Lorraine. Am reusit sa o am alaturi pe d-na directoare Sanda Ghioalda,  in  dorinta de a dezvolta, impreuna,  noi proiecte la nivelul scolii noastre.

Lasand la o parte istoria extrem de interesanta a orasului si a regiunii, vizitele in scoli unde se predau limbile engleza si germana, alaturi de limba materna – franceza – ne-au adus bucuria intalnirii cu profesorii francezi, extrem de bine pregatiti si dedicati meseriei lor, cu copiii, foarte motivati pentru studiu,  incepand cu Clasele Pregatitoare (Cours Préparatoire), pana la la liceu, dar si cu directori si inspectori, cu totii preocupati de viitorul copiilor si al scolii, in serviciul patriei, Franta.  Am intalnit ceea ce noi incercam sa obtinem, acea “scoala pe bune” , un sistem educativ armonios, centrat  cu adevarat pe elev si proiectat in viitor prin preocuparea de a oferi copiilor uneltele cu ajutorul carora vor putea sa studieze si sa aiba, la finalizarea studiilor, o cariera care sa le aduca satisfactii.

Difuzarea experientei traite la Nancy a avut loc curand dupa intoarcerea noastra in tara, primul grup tinta fiind propriii colegi , cadrele didactice ale Scolii Gimnaziale Anastasia Popescu,  atat cele din sediul central,  cat si profesorii care lucreaza in structutra scolii din sectorul 1. Nu mai putin interesati de noutati s-au aratat elevii, care au aflat modalitati de evaluare interesante, motivante, inovante si si-au manifestat dorinta de a participa la proiecte europene care sa ii puna in situatia de a practica limbile straine studiate.

Ne propunem sa aducem in clase lucrurile interesante pe care le-am aflat si sa impartasim toate aceste noutati si colegilor din alte scoli. Primii  beneficiari ai acestei diseminari au fost noua noastra partenera, Scoala primara Mesteacan, din judetul Neamt si d-ra invatatoare Gabriela Blanaru.

prof. Mona Serbanescu, presedinte – director general, Scoala Gimnaziala „Anastasia Popescu”

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: